HTML

Utolsó kommentek

Alma és fája

Celebgyerek

Terhesség, babák, anyák és gyerekek, no és az apák celebekkel és nélkülük. Mert minden gyerek celebgyerek.

Címkék

18+ (1) affleck (1) alba (1) alyssa (1) alyssa milano (1) angelina (5) angelina jolie (3) aniston (1) anthony (1) apa (1) aquilera (1) b (1) baleset (1) beckham (3) bella (1) ben (1) ben affleck (1) bernadett (1) berry (1) beyonce (11) beyonce terhes (2) bloom (1) brad (2) brangelina (1) bruce willis (1) carla bruni (2) catherine zeta jones (1) celebapa (1) celebgyerek (2) celebhas (1) chistina (1) courtney (1) császármetszés (1) david beckham (1) divat (3) dobó kata (1) downey (1) dugger (1) dundika (2) élethű babák (1) ellen degeneres (1) eric dane (1) fogyókúra (1) forgatókönyv (1) garner (1) gáspár evelyn (1) gregor (1) gryllus dorka (1) guy ritchie (1) gwen stefani (1) gwyneth (1) gyerekkel (1) gyerekszínészek (1) gyermekágy (1) gyermekelhelyezés (1) h. (1) halle (1) harmadik gyerek (1) harper (3) harper seven (3) hátfájdalom (1) heather locklear (1) hobbit (1) ikrek (2) ilyen volt ilyen lett (1) intenzív (1) iskola (1) jamie oliver (2) janics natasa (1) jannifer aniston (1) jay z (1) jennifer (3) jennifer garner (2) jessica (1) jessica simpson (1) johnny depp (1) jolie (4) jr. (1) julia roberts (1) justin bieber (3) kate middleton (1) kerr (1) kismama (1) knox (1) lopez (1) love (1) maddox (1) madonna exe (1) marc (1) mariah carey (3) mel (1) mel b (1) milano (1) miranda (1) miranda kerr (1) mozi (1) nagymama (1) narancsbőr (1) natalie portman (2) orlando (1) orlando bloom (1) örökbefogadás (1) paltro (1) pamela anderson (1) pax (1) per (1) pink (1) pitt (3) portia de rossi (1) rebecca gayheart (1) repülés (1) robert (1) sandra bullock (1) sarah jessica parker (1) selena gomez (1) shiloh (2) spelling (2) spoiler (1) stílus (1) suri (5) swan (1) szorcsik (1) szuperanyu (1) tanács (1) terhes (4) terhesség (1) the (1) tori (2) tori spelling (2) twighlit (1) veszélyezetett terhes (1) vicc (1) victoria (2) victoria beckham (4) viktoria (1) villantás (1) vivienne (1) war (1) world (1) z (1) zahara (1) Címkefelhő

Minden gyerek celebgyerek!

2011.09.29. 11:36 winninger jolán

Terhesség hétről hétre: 1.hét- Én akkor ott sem voltam

Új sorozatunkban a terhességet mutatjuk be hétről hétre, hogy megtudjuk, mi zajlik a hasfalon túl, hogyan fejlődik a baba és mit érezhetünk, vagy mit nem a kalandos kilenc hónap alatt...

 

amikor még kétsejtűek voltunk

 A terhesség azzal kezdődik, hogy össze-vissza kezdünk számolni. A hivatalosan 40 hetes terhességből ugyanis papíron 36 hetet töltünk kismamaként, az első terhességi hetünkben pedig tulajdonképpen egyáltalán nem is vagyunk terhesek.  Ennél a pontnál pedig elértük, hogy mindenki agyáról leugorjon a lánc, szóval megmagyarázzuk!

" Én akkor ott sem voltam..."

A nagykönyvben a nők a menstruáció első napjától számított 14. napon tüszőrepednek, így előtte és utána lévő néhány napon eshetnek teherbe. Persze akár a piros napos ünnepek alatt is bekaphatjuk a legyet, vagy szinte bármikor, mert a természet utat tör magának, az orvosoknak azonban valamihez igazodniuk kellett. Ez a valami pedig az óramű pontos női ciklus. Tehát, hogy ne legyen egyszerű a történet, a terhességet hivatalosan az utolsó menstruáció első napjától számolják, amikor pedig valóban teherbe esünk, már két hetes terhesek vagyunk! Hurrá!

Nehéz ezt elmagyarázni persze akkor, amikor az ultrahangon az orvos vidáman közli velünk, hogy az az apró paca a monitoron most nyolchetes, a gyerek apja pedig elhomályosult tekintettel kiszámolja, hogy ő akkor pont külföldön volt. De ugorjunk!

Megfordul a világ, valami elindul

Mi történik az első terhességi héten? Megfordul a világ, megtörténik a lehetetlen és sokszor arra gondolunk, hogy jobb nem is belegondolni, hogy mi minden zajlik le a testünkben, mert az képtelenség, hogy véletlenül ne romoljon el valami. Pedig általában megy minden, mint a karikacsapás, a petesejtet megrohamozó spermiumok közül egy beveszi a várat és elkezdődik egy megismételhetetlen, egyedi élet. Könnyeinket most letörölhetjük a monitorról!

Csomó sejtesen

Amikor tehát még mit sem sejtünk, a kilökődött és megérett petesejt összetalálkozik a felé rohanó hímivarsejttel a petevezetékben és zigóta lesz kettejükből. Lassú, de határozott léptekkel, úgy 3-5 nap alatt vándorol a méhbe a mi kis zigótánk, a megtermékenyülés után 30 órával pedig már osztódni kezd és az is eldől, hogy kétpetéjű iker lesz-e belőle, avagy sem. Ekkor még csak tűhegynyi méretű az emberkezdemény. A harmadik nap végére már 12 sejtből áll a vándorló zigóta, mire a méhbe ér, már 107 sejtje is lehet legalább.

Mindezt persze nem érezzük, a lebegő sejtcsomócskánk még csak most készül beenni magát a tápanyag dús méhfalba, ami körülbelül az 5,5-7. nap között meg is történik. Az első héten tehát, annyi viszontagság, annyi „Mi van ha…”  mellett, mi szépen és nyugodtan éljük a hétköznapjainkat. Nem érzünk semmit, a méhünk is pont akkora, mint volt, de valami már elkezdődött. Még legalább egy hétig nem esedékes a következő menstruáció sem, ha célirányosan készült a baba, akkor sem érdemes még terhességi tesztért rohanni, hiszen a beágyazódást követően kezd csak termelődni a HCG hormon, amit a vizeletből ki tud mutatni a teszt. De erről a 2. terhességi héten beszélünk majd.

foto: onepregnancy.wordpress.com, pregnancy.lovetoknow.com

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://celebgyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr343264732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mudpach 2011.10.02. 09:18:58

:D nagyon jó poszt (mint a többi), az elején pedig hangosan röhögtem:)
Több barátnőm is napra pontosan tudta, mikor esett teherbe, de az orvosa nem fogadta el...:x

winninger jolán 2011.10.02. 11:03:03

Köszi:) Lesz itt még fogaknak csikorgatása a maradék 39, azaz 35 héten:)
süti beállítások módosítása