HTML

Utolsó kommentek

Alma és fája

Celebgyerek

Terhesség, babák, anyák és gyerekek, no és az apák celebekkel és nélkülük. Mert minden gyerek celebgyerek.

Címkék

18+ (1) affleck (1) alba (1) alyssa (1) alyssa milano (1) angelina (5) angelina jolie (3) aniston (1) anthony (1) apa (1) aquilera (1) b (1) baleset (1) beckham (3) bella (1) ben (1) ben affleck (1) bernadett (1) berry (1) beyonce (11) beyonce terhes (2) bloom (1) brad (2) brangelina (1) bruce willis (1) carla bruni (2) catherine zeta jones (1) celebapa (1) celebgyerek (2) celebhas (1) chistina (1) courtney (1) császármetszés (1) david beckham (1) divat (3) dobó kata (1) downey (1) dugger (1) dundika (2) élethű babák (1) ellen degeneres (1) eric dane (1) fogyókúra (1) forgatókönyv (1) garner (1) gáspár evelyn (1) gregor (1) gryllus dorka (1) guy ritchie (1) gwen stefani (1) gwyneth (1) gyerekkel (1) gyerekszínészek (1) gyermekágy (1) gyermekelhelyezés (1) h. (1) halle (1) harmadik gyerek (1) harper (3) harper seven (3) hátfájdalom (1) heather locklear (1) hobbit (1) ikrek (2) ilyen volt ilyen lett (1) intenzív (1) iskola (1) jamie oliver (2) janics natasa (1) jannifer aniston (1) jay z (1) jennifer (3) jennifer garner (2) jessica (1) jessica simpson (1) johnny depp (1) jolie (4) jr. (1) julia roberts (1) justin bieber (3) kate middleton (1) kerr (1) kismama (1) knox (1) lopez (1) love (1) maddox (1) madonna exe (1) marc (1) mariah carey (3) mel (1) mel b (1) milano (1) miranda (1) miranda kerr (1) mozi (1) nagymama (1) narancsbőr (1) natalie portman (2) orlando (1) orlando bloom (1) örökbefogadás (1) paltro (1) pamela anderson (1) pax (1) per (1) pink (1) pitt (3) portia de rossi (1) rebecca gayheart (1) repülés (1) robert (1) sandra bullock (1) sarah jessica parker (1) selena gomez (1) shiloh (2) spelling (2) spoiler (1) stílus (1) suri (5) swan (1) szorcsik (1) szuperanyu (1) tanács (1) terhes (4) terhesség (1) the (1) tori (2) tori spelling (2) twighlit (1) veszélyezetett terhes (1) vicc (1) victoria (2) victoria beckham (4) viktoria (1) villantás (1) vivienne (1) war (1) world (1) z (1) zahara (1) Címkefelhő

Minden gyerek celebgyerek!

2011.11.07. 11:56 winninger jolán

6. hét - Vizsgálatok, feszülő mellek és idegek

TERHESSÉG HÉTRŐL HÉTRE: 6. HÉT

Elérkeztünk a hatodik, vagyis hivatalosan a nyolcadik héthez, és ígéretünkhöz híven a korai terhességet érintő vizsgálatokról is beszélünk. Hamarosan ugyanis, ha eddig még nem, bekerülünk a „Rendszerbe”, amiről különböző tanulságos tapasztalatokat gyűjthetünk, hogy megoszthassuk majd őket a Nagy Magyar Anyákkal. 

Passzivitásunkat tehát lassan magunk mögött kell hagyni, mert nemcsak a nőgyógyászt kell felkeresnünk, hanem csomó olyan vizsgálatot kell elvégezni rajtunk néhány kedves egészségügyi dolgozónak, amire nem is gondoltunk korábban. Közelebbi kapcsolatba kerülünk tehát a háziorvossal, az SZTK-val, a fogorvossal, valamint a védőnővel is, aki mindenféle híresztelések ellenére, nem fog megenni minket citrommal a szánkban.

Bekerülünk a rendszerbe - Leolvad rólunk a szemérem
Kezdjük a nőgyógyásszal! Az első vizsgálat, annak ellenére, hogy először hallhatjuk egy hozzánk közelálló valakinek a szívhangját és első homályos képét is megszemlélhetjük, elég földhözragadt dolgokkal lesz tele. Nemcsak UH vizsgálat lesz ugyanis, hogy mozizhassunk (hüvelyi, vagy hasi), hanem mindenféle kötelező rutint is elvégeznek ilyenkor. Csinálnak például rákszűrést, hüvelykenetet vesznek, hogy megállapítsák, hogy van-e valamilyen fertőzésünk, valamint bizalmas beszélgetést folytathatunk az orvosunkkal, miközben felveszi a családi és egészségügyi anamnézisünket. Néhány kérdésre például egy idő után már álmunkban is fogunk tudni válaszolni és szemrebbenés nélkül mondjuk a pontos (khm) dátumot egy tömött rendelőben is, miután leolvad rólunk a szemérmesség. Ami egyébként igen hasznos lesz innentől kezdve…
Vérünket adjuk a…

Kapunk beutalót a nőgyógyásztól vérvételre és vizeletvizsgálatra a laborhoz, ami a lakóhelyünk szerinti SZTK-ban érhet minket, vagy, ha szerencsénk van a választott kórházunkban/terhesgondozónkban végzik, csupa kismama között. Ez egyébként a ritkább, mert legtöbben örömteli perceket tölthetünk együtt egy szekérnyi nyugdíjassal és általános beteggel a magyar egészségügyben. Az első vérvételkor egy rutin vérképet néznek, meghatározzák a vércsoportunkat, az RH-faktort, valamint vércsoport-ellenanyagot is néznek és szifiliszszűrést is végeznek. A vizeletből genny, fehérje, cukor és aceton kimutatásával próbálkoznak majd, reméljük sikertelenül, mi pedig megtanulunk  egyenes sugárban pisilni célirányosan.

A háziorvosnál is tiszteletünket kell tennünk, vérnyomást mér majd, kedvesen beszélget velünk és egy EKG-t is elvégez. Innentől kezdve legalább havonta fogunk találkozni valamilyen fehérköpenyes emberrel, és erősen kell koncentrálnunk arra, hogy ne legyen betegségtudatunk. Legalább egyszer el kell mennünk fogorvoshoz is, ami azért jó, mert legalább ilyenkor tiszteletünket tesszük nála.
Városi legenda: A kismamákat a védőnők megeszik?
A terhes kiskönyvünkért a 10. hét környékén elballaghatunk a körzetes védőnőhöz, aki nem eszik embert, de rengeteg kérdése lesz. Nemcsak vérnyomást mér és súlyt, hanem mindenféléről tudnia kell, így készüljünk fel egy nagyobb lélegzetvételnyi összecsapásra. Lábjegyzetként meg kell jegyeznünk, hogy felesleges ellenségképet építeni a védőnőkkel szemben, sok hasznos tanácsot adhat, nemcsak most, hanem később is, amikor már hason kívül lesz a babánk.
 
Ha a zsebünkbe nyúlunk – fizetős vizsgálatok

Van néhány vizsgálat, ami ugyan nem kötelező, de külön fizetés ellenében, megcsináltathatjuk, néhány vérvizsgálattal például pontos és kockázatmentes eredményt kaphatunk más vizsgálatokkal szemben. Ilyen az integrált vérvizsgálat például, amit két részletben végeznek el, meghatározott terhességi héten belül. Ez a Down-kór , idegcsőzáródási rendellenesség és más kromoszóma rendellenességek kiszűrésére alkalmazott, viszonylag magas, 94 százalékos pontosságú eredményt adó vizsgálat. Az első teszt egy vérvételből és egy ultrahang vizsgálatból áll a 11-13 héten belül, a második része pedig egy újabb vérvizsgálat, a megbízható  eredményt pedig a kettő együtt adja majd meg.  Az integrált tesztet 15-30 ezer forintos áron csináltathatjuk meg, attól függően, hogy hol vesszük igénybe a szolgáltatást, ennél azonban olcsóbb megoldást is választhatunk. A kombinált tesztet sok helyen ingyen elvégzik, ez a terhesség 11-13 hetében aktuális és egy vérvételből és UH-ból áll. A Down-kór és egyéb genetikai rendellenességek kiszűrésére végzik, körülbelül 86 százalékos pontossággal.

Lehetőségeink tehát vannak bőven, így gondolkozhatunk, hogy mi az, amit meg szeretnénk csináltatni és mi az, amit nem. Ma már szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy nemcsak a magzatvíz-mintavételével tudnak viszonylag pontos diagnózis mondani az anyukáknak, így sok esetben elkerülhető a minimális, de mégis kockázattal járó beavatkozás.
És mi van a babával? Csendben, de gyorsan fejlődik

A sok „program” mellett, szinte észrevétlenül nő a baba tovább, mint a gomba. És egyre emberibb. A 37. nap környékén már orrcsúcsa is van és a szemhéja is kezd kialakulni. Nagyjából 2 cm az embrió és már nemcsak kéz alakú kezei, hanem láb alakú lábai is vannak, megjelennek ugyanis a lábujjak körvonalai. Hatalmas tempóban kezd fejlődni a csontváz, igaz, még porcos. A gyomor, belek, agy, szaporítószervek, vese és az idegek viszont bámulatos fejlődésen mennek keresztül. Még néhány hét és szinte kész is az ember, igaz, még hosszú hónapok kellenek ahhoz, hogy megérjen és megerősödjön a kinti világra.

Az anyuka hogylétéről sok újat nem tudunk, vagyis inkább nem akarunk mondani. Aki eddig  émelygett, még fog is néhány hétig, a mellek feszülnek, valamint az idegek is, sokszor igazán hisztisek és elviselhetetlenek tudunk lenni, de fogjuk csak a hormonokra. S bár a babánk még alig nagyobb, mint egy lego figura, az életünk már is kifordult a sarkából. És mindez még csak a kezdet…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://celebgyerek.blog.hu/api/trackback/id/tr123360710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása